Ablak

Nyílászáróink a vizsgálóhelyeken “CE” minősítést kaptak!

Egy ablak leggyakoribb kialakítását, formáját a rajzok szemléltetik. Ezen felül természetesen  többféle egyedi kialakítás is elkészíthető.

Profiltól függően 4-48 mm vastag üveg befogadására alkalmasak.

A szárnyban és a tokban a szerkezet  merevségének megfelelő vastagságú horganyzott  acél merevítő van.

Alapesetben alapbiztonsági vasalattal készül. Opcióként biztonsági vasalattal is kérhető, ez esetben célszerű a gombos vagy kulcsműködtetésű kilincset választani.

Bukó ablaknál, ha az ablak kívülről nem elérhető a könnyebb takaríthatóság miatt tisztító ollóval is kérhető, ekkor a bukó ablak jobban leereszthető.

A helységekben képződő pára elvezetésére az ablakba légbeeresztőket kell beépíteni, amelyek lehetnek:

  • szabályozott: légbevezető 6-45 m3
  • higromechanikus : légbeeresztő 35-45 m3

Ez érzékeli a levegő páratartalmát és 65%  relatív páratartalom felett kinyit. Ezzel megakadályozza a magas páratartalomból adódó penészedést.

FONTOS ! Ha a helyiségben nyílt égésterű gázkészülék van ( gáztűzhely, gázkazán, cirkó ) a készüléktől függő nem elzárható légbevezető beépítése kötelező !

Magasan vagy nehezen elérhető helyen lévő bukóablakok nyitása a kilincsműködtetésen kívül lehet:

  •  zsinóros
  • bowdenes, rudas
  • motoros-távnyitású

Ablaknyitási módok:

Nyíló ablak: A nyíló ablak a pántoldalról nézve lehet jobbos vagy balos nyitásirányú. Nem célszerű az ablakot 90 cm szárnyszélesség felett (főleg napsütésnek kitett helyen, vagy nagyobb üvegsúly esetén) állandó jelleggel nyitva tartani. A szárny megereszkedhet, gyakoribb utána állítást igényel.31_2_nagy

Nyíló – Bukó ablak: A nyíló-bukó ablak a pántoldaltól nézve lehet jobbos vagy balos kialakítású. Szellőztetéskor bukó állásba célszerű az ablakot nyitni.

31_1_nagy

Bukó ablak

Bukó ablak: Bukó kialakításban a kilincs felül helyezkedik el, ezért maximum 900 mm magasságú ablakot ajánlott így beépíteni. Ha magasra, vagy nehezen elérhető helyen van beépítve a nyílászáró, akkor zsinóros vagy bovdenes távnyitó beépítése javasolt. Az ablak tisztítását megkönnyíti az opcióként rendelhető tisztítóolló.

Kétkilincses bukó ablak: 900 mm-nél magasabb ablak esetén két kilincses bukó ablak beépítése javasolt. A kilincsek a nyílászáró két oldalán helyezkednek el.

Középen felnyíló ablak: Középen felnyíló ablaknál lehet választani, hogy melyik legyen az elsődleges ablakszárny, illetve buktatható. A két szárny lehet aszimmetrikus kivitelű. Opciókként kérhető, hogy a másodlagos szárny zárócsappantyúja ne két helyen, alul illetve felül legyen, hanem csak alul.

További különlegességek és egyéni igények kielégítése:

 Ablak kialakításának műszaki információi: