Porfestés

A színterező üzem a szabad kapacitását bérszínterezéssel tölti ki. Főleg alumínium termékek bérszínterezését végezzük, de mellette egyéb fémek, anyagok színterezését is vállaljuk. Gyakorlatilag mindenféle színben és felületi érdességben.A színterezhető termék nagyságát a beégető kemence határozza meg.

Porfesték színválaszték

A legnagyobb méret:
hosszúság: 3500 mm

magasság: 1950 mm
szélesség: 1200 mm

A porfestés (színterezés)szinterezes

A porfestés technológiája nélkülözi az oldószert, rendkívül környezetkímélő eljárás. A mellészórt porfesték visszanyerve újra felhasználható, ezért a leggazdaságosabb festési eljárás. A bevonat jó kopásálló, az időjárás viszontagságainak ellenálló. Ezért az oldószeres festést igyekeznek porfestő technológiával felváltani. Az ipar számos területén, pl. gépgyártás, fűtés, háztartási eszközök, autóipar stb. használják. A technológia a fémeken túl alkalmas üveg, zománc, műanyag és fa festésére is.

A porfestés technológiája

A porfestéket porinjektor segítségével a porfesték tartályból a szórópisztolyba továbbítják, ahol a festendő anyagtól illetve alkalmazott festékportól függően elektrosztatikus, negatív vagy tribosztatikus töltést kap. Így halad tovább a földelt festendő tárgyra, melyen megtapad. A porfestékkel bevont tárgyakat egy kemencébe továbbítják. A porfesték a jellegétől függő hőmérsékleten térhálósodik, strapabíró lakkréteg képződik a szórt por mennyiségétől függően 50-100 mikron rétegvastagságban.

A célnak és követelményeknek megfelelően a bevonat lehet: epoxy, poliészter, poliuretán vagy akryl porfesték.

A felület:

 • matt, selyemfényű, magasfényű
 • finomstruktúr, struktúr, durvastruktúr
 • metál,
A színterezés technológiája

A radiátorok színterezése négy fő műveletből tevődik össze:

 1. Zsírtalanítás
 2. Szárítás
 3. Színterezés
 4. Beégetés

1. Zsírtalanítási folyamat

A zsírtalanítási művelet 2000 l-es öblítő ládákban történik, merítő eljárással négy lépcsőben. Minden kád két részből áll. Az esetleg képződő zsírréteg úsztatással kerül leszedésre.

Zsírtalanítás ( maratás )

A kád felfűtése gázzal történik 50-60 °C fokra

 • Zsírtalanítás
 • Kádból kiemelve csepegtetés
 • Első öblítés
 • Kádból kiemelve csepegtetés.
 • Második öblítés
 • Kádból kiemelve csepegtetés.
 • Levegőn szárítás

2. Szárítás

A lecsepegtetett profilok szárítókemencébe kerülnek.

3. Színterezés

A színterező kemencékben történik a radiátor profilok festése. A levegő elszívás filter szűrőkön keresztül történik. A levegőbe jutó por határértéke ( mérések szerint ) nem éri el a határérték 30%-át, így egyéni levegőszűrő nem szükséges a por típusától függően A színterező kabinok a gazdaságosabb porfelhasználás érdekében visszaforgatás rendszerűek.

4. Beégetés

A színterezés után a profilok a gázfűtésű kemencébe kerülnek.

A beégetési hőmérséklet 140 – 200°C. idő 10 – 20 perc.

Az egész színterezési folyamat során határértékeket meghaladó levegő szennyeződés nem keletkezik.

Amennyiben érdeklődik szolgáltatásunk iránt kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk!